la-Onesti.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii onestenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

CSM Onești, club de elită, prin oameni onești și eroi de legendă

Agerpres

 

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Onești se poziționează drept o cetate care a făcut istorie și nu oricum, o istorie care a schimbat ''regimul progresului'' în sport, care a coborât mult vârsta celor ce pot reuși în înalta performanță sportivă.

Este o istorie cu eroi de legendă, cu sportivi care au marcat-o cu biografiile lor, cu faptele lor de excepție, o istorie a unor antrenori, a unor profesori cu vocație, pedagogi de excepție care au șlefuit aceste diamante ca adevărați bijutieri. O istorie a unor conducători care au știut să unească eforturile sportivilor, antrenorilor, familiile acestora spre scopul principal, marea performanță, dar și una a multor anonimi care au contribuit voluntar și dezinteresat ca CSM Onești să devină un nume în această luptă sportivă, în această lume a concurenței atât de dure. O istorie în care autorități, medici, asistenți, masori au făcut să fie depășite momente critice, să mergem înainte. 

Președintă de onoare a CSM Onești, Nadia Comăneci, spune că datorează ''enorm'' orașului din care și-a luat zborul către gloria mondială. 
''Acolo am învățat să fac primii pași, să fac primele exerciții de gimnastică, acolo a început drumul meu spre succes, spre performanță. Datorez enorm orașului, care a reușit să crească foarte mulți campioni, și oamenilor locului, ''alor mei'', celor care mi-au decis destinul. Sunt mulți care, într-un fel sau altul, m-au ajutat să ajung ceea ce sunt astăzi", spune marea campioană.

Istoria generațiilor de sportivi și antrenori, care au trudit pentru emblema clubului începând din 1973, data constituirii sale, este o ''comoară'' ce ''include multe momente astrale, inconfundabile, irepetabile, care au eroi de legendă'', reliefează profesoara Ingrid Istrate, directoarea de astăzi a clubului din Onești. 

''Am dorit ca aceasta 'avere' transmisibilă să însemne aducere aminte, satisfacție, dar și provocare, obligație în același timp. Trecutul să provoace prezentul, iar acesta la rândul lui să-i ofere viitorului șansa de a avea predecesori de excepție, modele ce dau sens muncii și eforturilor lor", a mai precizat managerul clubului oneștean. 

Spusele sale au acoperire în performanțe remarcabile, unele deschizătoare de drumuri în sportul mondial ori românesc, obținute de membrii acestui club susținut de un oraș mic, dar mai ales animat de ambiția de a-și conduce copii și adolescenții către ceea ce din vechime înseamnă ''mens sana in corpore sano", iar pe cei talentați către notorietate. 

 

Cum ai putea gândi altfel când istoria gimnasticii mondiale a fost schimbată din temelii de ''revoluționara școală de la Onești'', cea care a dat lumii pe sportiva secolului, eponimul Jocurilor Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci devenind portdrapelul progresului în această disciplină. 

Dar, și alte nume cu o rezonanță ce a depășit timpurile: Anca Grigoraș, Teodora Ungureanu, Georgeta Gabor, Luminița Milea, Emilia Eberle, Ecaterina Szabo, mai apoi Andreea Isărescu, iar de curând și Diana Chelaru. 

Cum ar putea fi altfel când școala de lupte din România este onorata cu aurul olimpic de oneșteanul Vasile Pușcașu, un campion pentru eternitate, el marcând medalia olimpică cu numărul 200 pentru România. 

Cum să spui altceva când canotajul oneștean a obținut o medalie de aur prin Florica Lavric, un model de curaj. Ea, care s-a urcat în barcă fără să știe să înoate, dar animată permanent de dorința de a se autodepăși. Cum ar putea fi altfel, când Gelu Radu, primul medaliat al halterelor românești, a deschis drumuri spre elita mondială acestui sport pentru Sebastian Dogariu, cel care a obținut în 2005 trei medalii de argint la Campionatele Mondiale de la Doha, dar și altor campioni olimpici, europeni ori mondiali pe care i-a dat țara noastră. Construcția noii săli de haltere, aflata în curs de realizare, constituie un alt atu pentru aceasta secție încărcată de istorie. 

Cum ar putea fi altfel când CSM Onești o dă pe Mirela Lavric, sportiva numărul 1 a Federației Române de Atletism în 2013, iar juniorii clubului culeg laurii europeni la toate disciplinele. 

Au contribuit la ridicarea acestei pleiade de valori sportive românești, constituindu-se fără exagerare în deschizători de drumuri în sportul mondial Maria Simionescu, Marcel Duncan, soții Marta și Bella Karoly, Mihai Ipate, Mugur Saranciuc și Marian Zăldoi, Cornel Cristu și Mustea Iordache, Viorica Pintilie și ctitorul CSM Onești, Gheorghe Poenaru. 

Clubul oneștean, care, potrivit datelor de început, a preluat organizarea întregii activități sportive din municipiu, a fost încă din start ''flacăra'' unui grup de avangarda, la început voluntar, condus și organizat, de regretatul profesor Marcel Duncan, descoperitorul copilului minune Nadia Comăneci. 

Începându-și activitatea într-o mică sală, la o școală generală, s-au alăturat intențiilor ambițioase profesorii Mihai Ipate și Gheorghe Brașoveanu. Un pionierat, o selecție primară, doi ani de muncă și, în 1965, la Campionatele Naționale de junioare de la Timișoara, venind de nicăieri în sport, uimesc asistența și specialiștii micuțele gimnaste Doina Bălăceanu, Petruța Paciurca, Georgeta Dosînceanu, Maria Stoica, Ana Carnan și, mai ales, Anca Grigoraș, ce își adjudecă titlul național. De o ambiție și o perseverență greu de egalat, va continua lupta cu performanța, fiind cea care va propulsa gimnastica din Onești pe plan internațional, va lega generația Timișoara cu următorul grup de selecție, cel al Nadiei. 

Încurajate de primele performanțe, autoritățile locale se decid să acorde sprijin material mai consistent respectivei inițiative, deschizând șantierul sălii actuale a CSM Onești, în apropierea centrului orașului, arenă dedicată numai practicării gimnasticii. Pe atunci, era cel mai modern edificiu din țară, construit special pentru derularea activității acestei discipline sportive. 

Cu o sală specializată inaugurată, după o selecție în urma căreia din cele 15.000 de copile văzute de entuziaștii antrenori ai timpului, lucrurile începeau să se așeze, iar viitoarea ''zeiță de la Montreal'' avea să-și ia zborul. Triumfase ideea specializării timpurii, se contura necesitatea unei unități specifice de învățământ ca formă specială pentru ca acești copii să facă față marii performanței, dar și învățăturii. 

La aceste întâmplări consecutive, Maria Simionescu, antrenoarea federală, a înțeles ce poate însemna Oneștiul pentru gimnastica românească, intrată cam de mult într-un con de umbră, după acel Melbourne — 1956, când România urca pe podium. Este cea care a înțeles rapid și faptul că se poate lucra mai bine și mai mult cu puștoaice de la 6 și 15 ani, decât cu tinere majore. Așa făcuseră australienii și americanii la natație într-un sport în care monotonia efortului este și mai puțin atractivă pentru un copil. ''Era aproape logic ca în gimnastică să nu mai accepți inerția, vârsta pubertății, a logodnei sau a maternității'', spunea Maria Simionescu. 

 

Foarte importante în acest context au fost deciziile primarului de atunci, Valerian Ghineț, și ale inginerului Andrei Erdely, directorul TCI, devenit președintele secției de gimnastică, cel care a construit sala. Lor li s-a alăturat noul secretar general al Federației Române de Gimnastică, adjudeanul Nicolae Vieru, cu care s-a creat un grup de acțiune ce a condus, în ani, gimnastica românească, având nucleul la Onești, la performanțe apreciate ori invidiate de lumea sportivă mondială, dar mai ales la schimbarea profundă, prin tehnici și prestații, a tot ceea ce se văzuse până atunci în acest sport. 
Talentul, indiferent unde apare, trebuie să aibă condiții materiale și un sistem de pregătire condus de specialiști pentru a se afirma pe deplin. Sala și, mai apoi, Liceul de gimnastică era atuurile care puteau să ofere acest cadru optim, îmbinând programul cotidian, intens, dar nu obositor, instructiv, dar nu plictisitor, riguros, dar nu inhibator. 

Se plămădea prin carte și exerciții fizice un performer implicat, responsabil și nu un exceptat. 

Experiența din gimnastică a fost preluată, poate nu la aceleași dimensiuni, din cauza resurselor financiare limitate, dar pe aceleași principii, de către celelalte secții ale CSM Onești: atletism, secția ocupând anul trecut locul doi pe țară în ceea ce privește rezultatele interne și internaționale, haltere, judo, canotaj, tenis de câmp, lupte, secție în care cea mai recentă performanță a fost oferită de Cristina Zoltan, care a devenit vicecampioană mondială, dar care o are în corpul de tehnicieni și pe Mirela Burnichi, singura antrenoare din România acreditată la nivel internațional de FILA. 

''Ne susține tradiția. O tradiție ce a selectat, dar care unește, păstrează, evaluează și ierarhizează valorile. Istoria înlănțuită în performanțe a generațiilor trecute dă exemplul și puterea de a reuși. Și avem dovezi certe că așa este", mai indică Ingrid Istrate, ea însăși fostă membră a ''școlii de la Onești", dar care și-a găsit vocația de manager. 

Sub directoratul său, CSM Onești a devenit ''clubul fanion al Moldovei'', reușind, pe baza numărului de medalii și puncte, o ascensiune evidentă în anuarele sportului românesc în ultimii cinci ani. De la 55 medalii (13 de aur-18 argint-24 bronz) și 221 puncte, bilanț înregistrat în anul 2009, clubul trotușean a ajuns în 2013 la 226 medalii (82-67-77) și 1.221 puncte, adică a făcut saltul de pe locul 53 în ierarhia națională a cluburilor, pe locul trei, după marile forțe ale țării, Dinamo și Steaua, dar înaintea altor cluburi de tradiție din România. 

''Cu o strategie atent construită, cu un control riguros, făcând corecții permanent și la timp, piramida fiecărei secții a clubului, a început să funcționeze corect și eficient la toate nivelele, seniori, tineret, juniori 1, cadeți, juniori 3, copii", spune Doru Arădăvoaicei, consilierul și statisticianul voluntar al clubului. 
La seniori s-a ajuns de la 13 medalii (3-3-7) și 90 puncte în 2009, la 87 medalii și 600 puncte anul trecut. La tineret, saltul a fost, de asemenea, remarcabil. De la 17 medalii (5-7-5) și 80 puncte în 2009, la 52 medalii (17-19-16) și 290 puncte în 2013. Mai mult, la juniori, ce reprezintă cu predilecție în prezent clubul oneștean, progresul este, de asemenea, relevant, de la 25 medalii (5-8-12) și 52 puncte, atingându-se anul trecut 85 medalii (30-26-29) și 270 puncte. 

CSM Onești este și un principal furnizor de sportivi al loturilor naționale. Clasamentele și punctajele înregistrate de CSM Onești la competițiile internaționale sunt remarcabile, ajungând de la 65 puncte în 2009 la 1.100 în primul an al noului ciclu olimpic. Atletismul cu 23 de sportivi în loturile naționale, gimnastica cu 5, luptele cu 7, halterele cu 8, judo cu 2, tenisul cu 1, artele marțiale cu 4, demonstrează ascensiunea și ambiția clubului de a avea reprezentanți în echipele României. În 2013, anul în care clubul a împlinit 40 de ani de existență, numai atleții (juniori și tineret) au obținut 27 medalii la campionatele mondiale, europene și balcanice. 

 

CSM Onești este și club al viitorului, o analiză a listei performerilor actuali ai clubului relevând faptul că 98 la sută dintre sportivii celor 8 secții sunt juniori, ei câștigând, însă, numeroase medalii și titluri, chiar în competițiile de tineret ori seniori. 

Alexandru Terpezan, Andreea Panțuroiu, Adelina Sandu, Andrei Melnicescu , Gabriel Bitan, Maria Ifteni (atletism), Elena Andrieș, Andreea Marcovici, Marian Frenș, Tiberiu Blidari, Emanuel Doroftei, Alexandru Negoiță, Paul Dumitrașcu și Bianca Lorentz (haltere), Cristina Zoltan, Călin Artiom, Gabriel Hughineață, Florin Pintilie, Bianca Herghelegiu (lupte), Octavian Șenchiu, Laura Lungu, Iustina Mihailă, Adina Dobrin (judo), Gabriela Tamaș, Cosmin Lepșa, Alexandra Bucătaru, Andreea Margo (arte marțiale) sunt cotați drept mari speranțe românești în sporturile pe care le practică. 

Toate aceste performanțe s-au clădit pe priceperea și ambiția unor antrenori dăruiți meseriei lor, mulți ei înșiși foști sportivi ai clubului: Viorica Pintilie, Cornel Grigore, Gheorghe Ardeleanu, Mihaela Nicoară, Nicolae Iorga, Marian Zăldoi, Gheorghe Maftei, Constantin Dimofte, Sorin Iordache, Mirela Burniche, Alexandru Simon, Bogdan Țenea, Cristinel Panțîru. 

Generațiile înlănțuit și-au trecut din mână în mână torțele pasiunii, muncii, experienței, pentru a fi cineva în această lume a competiției. 

Modelul de organizare, manageriatul, sistemul de selecție și promovare bazat pe o rețea de stații pilot la aproape toate secțiile, apoi criteriile de evaluare, baza materială în continuă transformare și dotările sunt atributele performanțelor înregistrate de club. Nu în ultimul rând, colaborarea cu școlile din zonă, cu autoritățile locale, cu sponsorii.

Programul ''Piere de Coubertin", inițiat de Ministerul Tineretului și Sportului, este de mult folosit la clubul de pe Trotuș, competițiile organizate atent la atletism, gimnastică, lupte, haltere, judo, arte marțiale devenind o obișnuință în selecția viitorilor performeri. 

Dezideratul școală-performanță, condițiile de pregătire, apropierea între cele două componente cămine-masă, respectiv bază materială-echipament sunt la nivelul pretențiilor, ființarea clubului lângă școală, controlul modului de pregătire, dar și realizarea socială a sportivilor conving asupra faptului că CSM Onești este mereu preocupat de performanță sportivă și managerială, de documentare, de inovare, fiind ancorat într-un plan pe termen mediu și lung ce oferă speranța unor rezultate de prestigiu și în viitor. 

Sportivii de astăzi de la Onești speră că vor ajunge la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016. Antrenori la fel de ambițioși și tenaci ca și predecesorii lor știu ce lung e drumul performanțelor înalte, ce obstacole și dificultăți îi așteaptă, însă, tot atât de bine știu că tinerețea bine îndrumată ajunge să facă minuni. 

''Se poate spune, fără falsă modestie, că CSM Onești de azi realizează arcul peste timp, puntea de legatură, între un trecut de excepție și un prezent ce îi urmează modelul, adaptându-l noilor cerințe și pretenții, anticipând, într-o lume a concurenței sportive mai dură ca oricând, rezultate pe măsura talentului tinerilor sportivi și a investițiilor umane și materiale făcute", spune profesoara Ingrid Istrate, managerul clubului. 

Privind restrospectiv la ceea ce a adus în sportul românesc CSM Onești, profesoara Ingrid Istrate este convinsă că ''șansa viitorului pentru club, dar și pentru sportul românesc, având în vedere tocmai experiențele fericite în cei peste 40 de ani de activitate ai CSM Onești, o constituie deschiderea unui câmp larg de manifestare a ideilor inovatoare și nu prin investiții uriașe, ci prin mai multă pasiune, interes și inițiative''. 

''Avem nevoie de cât mai mulți oameni onești, implicați în sport, dar și în viața cotidiană. Acesta a fost marele secret al performanțelor clubului'' din municipiul de pe Trotuș, concluzionează profesoara Ingrid Istrate. 

Nadia Comăneci, arătându-se ''mândră de a putea reprezenta un club de elită în sportul românesc, recomandat de o bogată istorie, dar și de realizările de azi cu speranțe direcționate către viitor'', a declarat pentru AGERPRES că va continua, din calitatea de președinte de onoare al CSM Onești, să fie alături de conducerea clubului, să sprijine tinerii sportivi în munca lor pentru obținerea performanței. 

''Cred că majoritatea celor care am trecut de perioada competițională suntem obligați să rămânem alături de mișcarea sportivă, să oferim sprijinul și sfatul nostru conducerii clubului, antrenorilor și sportivilor. Istoria sportivă de excepție a Oneștiului ne impune și ne provoacă să contribuim la continuarea seriei de succese sportive, să încercăm să fim din ce în ce mai buni, să descoperim noi și noi talente pe care să le ghidăm spre drumul către performanță'', a mai precizat simbolul clubului oneștean, regina gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro      |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014